13 Ağustos 2013 Salı

Fenerbahçe vs Arsenal

Kuralar çekilirken aklımın ucundan geçmeyecek tek kura Fenerbahçe - Arsenal 'di..Fenerbahçe'nin aksine Arsenal'in hep kura şansı olup eleme ve grup aşamalarında hep dişine göre kuralar çekmişti..Bu sefer de benzer durum olur ve Fenerbahçe'yi çekmez diyordum..Tabi Fb'yi kolay lokma olarak görenler olabilir aranızda ama ben o gruptan değilim..

Arsenal sempati duyulan yabancı takımdan öte benim için..Bergkamp sağolsun oynadığı futbolla formasını giydiği takıma binlerce km uzaktan bir taraftar kazandırmış oldu..2000 Uefa Kupası finalinde çoğu Fenerli Gs'ye rakip diye Arsenal'i desteklerken ben gönül verdiğim takımı destekliyordum Gs karşısında..

Arsenal taraftarlıık tarihimi anlatacak değilim..Futbolu yakından takip eden her 1000 kişinin en az 998 tanesinin hakkında bilgi sahibi olduğu Arsenal için şöyle oynar böyle oynar demek de size saygısızlık olur herhalde..Yanlış bilinen 1-2 konu ve Arsenal için bu turun önemini anlatalım kısaca..

Arsenal 9 sezondur şampiyon olamıyor , bunun 10 olacağını tahmin etmek de zor değil açıkçası.. Herkes Wenger sonrası dönemi bilse de kazandığı 13 şampiyonlukla en çok şampiyonluk kazanmış 3. takımdır..Manu 1990 ve 2000lere , Liverpool 1970lere damga vururken biz 13 şampiyonluğun 5ini 1930larda 4ünü de 1990 ve sonrası kazandık..Son yıllarda şampiyonluk dışında ne yerel ne de kıtasal kupalarda da şampiyonluk görmüş değiliz..Finalde Barcelona'ya da kaybettik B'ham City'e de..Kısacası final özürlüsü bir takımız..Ve bu takım bunca başarısızlığı ve rakiplerine göre oldukça sıradan bir kadrosu olmasına rağmen 60bin kişilik stadı full çeken , en pahalı fiyatlara sahip olmasına rağmen kombinesi yok satan hatta yeni kombine almak için 40 bin kişinin sırada beklediği bir takım..

Highbury'deyken 49 lig maçında yenilmeyen , oynadığı futbolla hemen herkesin hayran olduğu , yıldızların kadroda olduğu bir takımdık..Emirates'e geçince paralı başkan olmayınca artan giderleri karşılayabilmek için maliyetleri azaltma yoluna gitti Wenger..Yıldızlar tek tek gitti , yerlerine genç isimler monte edilmeye başlandı..Wenger her keşfi yıldız olan biri değil , ama Fergusonla birlikte bence bu işlerden en iyi anlayan adam..Kendi sistemine göre yetiştirip yıldız hale soktuğu birçok isim var..Cesc , Nasri , Rvp vb..Takım içi dengelerin en sıkı uygulandığı takımlardan biri olduğumuzdan e bir de kupa falan gelmeyince bu isimler tek tek elden uçtu..Kupa kaldırmak kadar bol sıfırlı kontratlar da bu oyuncuların gidişini kolaylaştırdı..2 sene önce de gençlerle sıfırdan takım yaratma fikrinden vazgeçti Wenger ve eskiye göre yaşlı normal şartlarda ise orta yaşta diyeceğimiz isimlere yöneldi..Arteta , Podolski , Cazorla , Santos vs..

Sonuç olarak Arsenal çoluk çocuk takımı değil arkadaşlar..Bunu aklınızdan çıkarın öncelikle :)

Akıllardaki bir diğer algı da Wenger'in cimri olduğu yönde..Kısmen doğru olsa da bunu çürüten gerçekler var..Hem de çok yakın tarihten..Higuain için teklif edilen 26 milyon euro ve Suarez için teklif ettiğimiz 40.000.001 pound..Cimri biri bu rakamları pek teklif etmez herhalde..

Arsenal tamamen Wenger'in takımı..Bireysel açıdan baktığınızda 2.sınıf olabilecek topçular Wenger'in sistemi sayesinde Avrupa'da hep ilk 10-15 takım içerisinde yer alan bir takımın parçaları oluyorlar..Takımın yıldızı Theo ve Cazorla dahil hiçbir oyuncusu Barca , Bayern ya da Real'de ilk 11 de oynayamaz..Ama bu 3 takımın ilk 11indeki her oyuncu hatta biraz abartıp ilk 18lerindeki her oyuncu Arsenal'de direkt oynar..Bayern de forma şansı bulamayan Gustavo ile ilgilenilmesi ya da Arsenal'de ilk 11in değişmez isimleriyken Barcelona'da fazla oynayamayan Song ve Cesc bu durumun en güzel örnekleri..

Geçen sene oldukça uzak kaldım Bpl'e ve Arsenal'e..Ama taraftar homurtularının giderek arttığını bilmek , farkında olmak zor değil..Kupasız seneler giderek artmaya başlıyor..10 sene önce ciddiye almadığımız Chelsea bu sürede ligde şampiyonluklar , CL ve Avrupa Ligi şampiyonlukları , yerel kupalar vs kazanırken biz müzeye ancak Emirates Cup'ı ekleyebildik..Manu ve Chelsea sonrası Liverpool ve Spurs ile uğraşırken bunlar yetmiyormuş gibi bir de Arap sermayeli Man City çıktı..Artan rakipler , gelmeyen kupalar , giden yıldızlar = tepki ve azalan inanç oldu..

Fenerbahçe eşleşmesi Arsenal için çok ama çok kritik..14 yıldır her sene gruplarda mutlaka yer aldığı CL'ye katılması şu an kulübün ve hocanın olmazsa olmazı..Olası bir elenme durumunda Wenger'in %99.9 bu son sezonu olacaktır..Hoca da eminim bunun farkında..Eldeki son koz olan CL'de oynama da elden giderse transferlerde oyuncularca tercih edilmeyen takım olma şöhretimiz artacak..

Fenerbahçe elenirse rakip Arsenal'di deme lüksü var..Ancak her ne kadar 2012-13 sezonu Avrupa Ligi yarı finalisti ünvanıyla rakip olsak da Arsenal'e olası bir elenme de bunu söyleme , bahane olarak sunma lüksü Arsenal'de yok..

Fenerbahçe ilk maçta Benfica-Lazio maçlarındaki futbolu sergilerse Arsenal'in işi çok zorlaşır..İlk maçta gol yemesin Fenerbahçe yeter..

2-5 lik maçta tribünde değildim..Gitmedim maça kombinem olmasına rağmen..Benim için garip bir tecrübe daha olacak..Tur şansı için yorum yapmayacağım ama benim gönlüm %51 Fenerbahçe'den yana..

Kanaryasın sen bizim canımızzzzzzzz , We love you Arsenal we do..


Eskilerden

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...