6 Ekim 2010 Çarşamba

Fenerbahçe'nin yabancı futbolcu transferleri #1

Milli maç arası kulüp takımları gündemi pek yoğun olmaz malum..Hazır gündem sakinken biraz tarihsel yazılar yazayım dedim ve ilk olarak Fenerbahçe'nin yabancı tercihleri hakkında yazı yazmaya karar verdim..Futbol takımının 10ar yıllık periyotlar halinde yabancı tercihlerini inceleyeğiz..Sondan başlayalım..


2010-2011 Sezonu:

Transferler:Niang,Stoch,Dia,Yobo
Kalanlar:Lugano,Bilica,Cristian,Alex,Santos,Güiza
Gidenler:Deivid

Aykut Kocaman'ın göreve gelmesiyle yıllardır içinde olduğumuz Güney Amerika transfer pazarına uzak durmaya başladık ve Avrupa'ya yöneldik..Fransa Ligi'nde Dia ve Niang,Premier Lig'den Yobo ve Hollanda Ligi'nden Stoch transfer edildi..Şu zamana kadar ki performanslarına bakarsak 4ü de doğru tercih..

2009-2010 Sezonu:

Transferler:Santos,Cristian,Bilica
Kalanlar:Alex,Lugano,Güiza,Deivid,
Gidenler:R.Carlos(devre arasında),Josico,Maldonado,Edu

Gene Güney Amerikalı oyuncuların transfer edildiği bir sezon..Yapılan 3transfer de Brezilyalı futbolculardı..Sivasspor'dan Bilica ve Brezilya'dan Santos ve Cristian..Büyük umutlarla alınan ancak futboluyla değil artık marka olan ismiyle bize katkı veren R.Carlos devre arasında ülkesine sessiz sedasız döndü..


2008-2009 Sezonu:

Transferler:Josico,Güiza
Kalanlar:Alex,Edu,Lugano,R.Carlos,Deivid,Maldonado
Gidenler:Kezman

Futbol takımı tarihinin en pahalı oyuncusu alarak başladı sezona..La Liga gol kralı etiketli Daniel Güiza 17milyon Euro bonservisle transfer edildi..Avrupa Şampiyonu İspanya'nın hocası Aragones'in takımın başına geçmesiyle 2 İspanyol oyuncu alındı..Güiza'nın transfer edilmesiyle 2yıldır formamızı giyen Kezman takımdan ayrıldı..


2007-2008 Sezonu:

Transferler:R.Carlos,Maldonado
Kalanlar:Alex,Edu,Lugano,Deivid,Kezman
Gidenler:Appiah

Fenerbahçe futbol tarihinin Avrupa Kupaları'nda en başarılı olduğu sezona geldi sıra..Sezona sol bek denilince akla gelen ilk isim olan R.Carlos transferiyle başladık..Devre arasında ise Appiah'ın gitmesi üzerine Maldonado alındı büyük umutlarla..

2006-2007 Sezonu:

Transferler:Edu,Lugano,Kezman,Deivid
Kalanlar:Alex,Appiah
Gidenler:Luciano,Nobre,Anelka

Marco Aurelio'nun Türk vatandaşı yapılmasıyla başladığımız 100.yıl da Anelka kamp sırasında takımdan ayrılmış ve forvetsiz kalmıştık..Transferin son günlerinde bir gecede yapılan 3transferle(Edu,Deivid,Kezman) başladık sezona..Gene Güney Amerika pazarı ilk tercihimiz oldu..


2005-2006 Sezonu:

Transferler:Appiah
Kalanlar:Alex,Luciano,Nobre,Anelka,M.Aurelio
Gidenler:Pierre van Hooijdonk

Gelen şampiyonluk sonrası 3sene üst üste şampiyon olma hedefiyle başlanılan ve sadece Juventus'tan Appiah transferi yapılan bir sezon..Taraftarın sevgilisi Hooijdonk gitmişti ama Anelka varken buna çok üzülen yoktu.


2004-2005 Sezonu:

Transferler:Anelka,Alex,Fabiano
Kalanlar:Nobre,Luciano,M.Aurelio,Pierre van Hooijdonk
Gidenler:Rebrov,Petkov,Tomas,Fabiano

Performansıyla tarihe geçecek Alex'imizin transfer olduğu sezon..Daum'un genç kadrosuyla gelen şampiyonluk sonrası şampiyonluk parolasıyla girilen sezonda devre arasında ise dünya yıldızı Anelka transfer edilmişti..Brezilyalı oyuncuların egemenliği yavaştan başlamıştı bu sezon..Sezon başı transfer edilen sol kanat oyuncusu Fabiano,Anelka transferi sonrası sezon ortasında gönderilmişti..

2003-2004 Sezonu:

Transferler:P.V.Hooijdonk,Aurelio,Nobre,Luciano,Tomas,Petkov,Enke
Kalanlar:Rebrov
Gidenler:Mirkoviç,Johnson,Stevic,Washington,Beschastnykh,Enke(1maç oynayıp döndü)

Sıfırdan kurulan bir takım ve yepyeni yabancılar..Devre arasında takıma katılan Nobre herhalde sezon ortası transfer edilen en iyi futbolcu olmuştur sergilediği performansla..Brezilyalı futbolcu transfer çılgınlığının temelinin atıldığı yıl..


2002-2003 Sezonu:


Transferler:Ortega,Rebrov,Beschastnykh,Stevic,Washington
Kalanlar:Mirkoviç,Johnson
Gidenler:Rapaic(devre arası),Ortega(sezon ortası),Revivo(devre arası),Lazetic,K.Andersson,Simao


2000li yılların en kötü sezonu..Sezona Ortega gibi bir yıldızı alarak başlayıp şampiyondan yaklaşık 25 puan fark yediğimiz sezon..Hareketli bir transfer sezonu(özellikle Aralık-Ocak aylarında)olmuştu..




2001-2002 Sezonu:


Transferler:Simao
Kalanlar:Mirkoviç,Lazetic,Johnson,K.Andersson,Revivo,Rapaic
Gidenler:


Tabancı oyuncu transferinde sessiz kaldığımız nadir yıllardan biri..Sadece niye alındığı belli olmayan Siamo alındı devre arasında..




2000-2001 Sezonu:


Transferler:Revivo,Rapaic,Lazetic,K.Andersson,Mirkoviç
Kalanlar:Johnson
Gidenler:Moshoeu(devre arası),Preko,Moldovan,S.Oulare


6 yıllık hasretin sona erip şampiyon olduğumuz sezon..Sil baştan yapılan bir takım ve yeni yabancılar..Aziz Yıldırım ve pahalı yabancı transfer geleneğinin ilk yılları..

Evet 200li yıllarda gelenler,gidenler,kalanlar bu şekilde..Baktığımızda neden geldiği anlaşılmayan Simao,Josico gibi oyuncular olduğu gibi gelmesi olay olan Ortega,Anelka gibi isimlerin de transfer edildiği görülüyor..Performansıyla hayal kırıklığı yaratan Güiza,Kezman,R.Carlos gibi isimler olduğı gibi oynadıkları futbolla taraftarın gönlünde taht kurmuş Rapaic,Alex,P.V.Hooijdonk gibi isimlerin de olduğunu görüyoruz..

Takımda en uzun süreli kalan yabancı Alex..Gerçekten attığı-attırdığı gollerle damga vurmuş belki de performansıyla şu ana kadar en başarılı olmuş yabancu futbolcu..En büyük hayal kırıklığı Güiza sanırsam..Yani ödenen bonservis miktarı ve kaçırdığı golleri düşünüyorum da sanırsam bu konuda kimse bana itiraz etmez..En büyük piyango Nobre bence..Adı sanı duyulmamış bir oyuncuydu devre arasında kiraladığımızda..Verdiği katkı ortada..En haksızlık ettiğimiz futbolcu Washington olsa gerek..Kalp hastası bu diye yolladık ama hala oynuyor futbolunu..Daum'un gelmesiyle başlayan Güney Amerikalı oyuncu sevdamız bu sene sona ermiş gibi..Ki doğru olan da o bana kalırsa..Fizik gücün ön plana çıktığı günümüz futbolunda artık koşan,hızlı oynayan ve mücadele gücü yüksek topçular tercih ediliyor artık..

2000li yıllarda transfer ettiğimiz futbolculardan ideal 11 yapayım dedim bakalım beğenecek misiniz..

                                                ----Enke----

----Mirkoviç----      ----Lugano----      ----Luciano----      ----R.Carlos----

                                      ----Appiah----      ----Aurelio----

----Anelka----                          ----Alex----                          ----Rapaic----     

                                       ----Pierre van Hooijdonk----                              


Hiç yorum yok:

Eskilerden

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...