28 Mart 2011 Pazartesi

Son durak Brezilya..

Brezilya diğer ülkelere en çok oyuncu ihraç eden ülkelerin başında geliyor..Büyük liglerin büyük takımların hemen hepsinde Brezilyalı futbolcu görmek mümkün..Yıldızı parlayan oyuncular 17-18 hadi bilemedin en geç 20 yaşında Avrupa yolunu tutarlar..Başarılı olanların hemen hepsi futbolu bırakana dek orada kalırlar..Milan formasını yıllarca giyen Cafu bu konuda ilk akla gelen isim..Tabi istisnalar yok değil..

Son yıllarda terse bir göç başladı..Özellikle 30 yaş üstü oyuncuların bazıları Brezilya'ya geri dönmeye başladı..Son olarak Adriano bir kez daha Avrupa'da hayal kırıklığı yaratıp ülkesine geri döndü..Bundan 2-3 ay önce 2000li yıllarda bir fenomen olmuş Ronaldinho bile ülkesine döndü, hem de daha Avrupa'da çok rahat forma hiyecek takım bulabilecekken..Chelsea'den ayrılan Deco, G.Saray'da bekleneni veremeyen Elano..Gerçi en bomba Fabiano oldu..Daha devre arasında Tottenham-Milan gibi takımlar isterken o da Brezilya yolunu tuttu..Futbolu ülkesinde bırakan büyük topçu Ronaldo gene önemli örneklerden biri..Bu topçuların hemen hepsi hala Avrupa'da oynayacak durumdayken ülkelerine dönmeyi seçtiler..Peki neden..

Aslında tek sebebi yok..İlk akla gelen son zamanlarında rahatlığı tercih etmeleri diyebiliriz..Sonuç olarak Brezilya futbolu, Avrupa'ya oranla daha az fiziki güç isteyen bir lig..Mücadele gücünü kıyaslarsak Avrupa'nın çok çok gerisinde kalır Brezilya..Biraz kasmadan kapanışı yapayım diyen oyuncular için tercih edilebilecek bir yer..Düşünsenize Epl'de forma giydiğinizi..Noel tatili bile yok..Tempo yüksek, oynanan maç sayısı 50 civarı..Bir de oynanan futbolu düşünün..Temposuz maç sayısı oldukça az..

Bir diğer sebep aile ve kültürlerine duydukları özlem..Paraya ve başarıya doyan oyuncular özlemini duydukları aileleriyle olmak için döüş yapıyorlar..Ve tabi Avrupa'nın çoğu ülkesinde bulmalarının zor olduğu hayat tarzlarına..

Futbola başladıkları ya da ilk kez profesyonel oldukları takımlara geri dönme isteği de bir başka sebep..Alex için bile hep yazılmadı mı futbola başladığı kulübe dönmek istiyor diye..Pek alışkın olmadığımız bir bağlılık var Brezilyalı topçularda..

Brezilya futboluna verdikleri katkı..Sonuçta ilgi ve ligin kalitesi artıyor..Bu da yıldızı yeni parlayan oyuncuların ligde kalmasını ya da satılırken daha pahalıya satılmasını sağlıyor..Yani ülkelerine duydukları sevgi bir diğer sebep..

Avrupa kupaları ya da yerel lig şampiyonlukları yaşayan oyuncuların Güney Amerika'nın en büyük kupası olan Libertadores'i kazanma isteği..

Avrupa'dan Brezilya'ya geri dönüşler daha da devam edecek gibi..Rahatlığı tercih eden futbolcular için Orta Doğu adresi çıktı bir de..Ancak orayı fazla oyuncunun tercih edeceğini sanmıyorum, hele ki bu olaylardan sonra..

Hiç yorum yok:

Eskilerden

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...