18 Ocak 2011 Salı

Premier Lig takımlarının forma sponsor gelirleri..

Sponsorlar..Küreselleşen futbolda amaç artık sadece sportif başarı değil,maddi durumların yani gelirlerin de iyi olması..Bu konuda giderleri karşılamak hatta kâra geçmek için maksimum gelir elde etmeyi hedefleyen kulüplerin en büyük yardımcısı sponsorlar..Forma reklamları,forma üretim ve satışı için spor giyim markalarıyla yapılan anlaşmalar,stad gelirleri,ürün satışlarından gelirler ve futbolcu satışından gelirler şu an kulüplerin en büyük gelir kapıları..

Epl takımlarının forma sponsor gelirleri yıllık 100 milyon pounda yakın..Tabi büyük uçurumlar mevcut takımlar arasında..Zaten Epl'de ufak takımların en büyük 2 gelir kapısı var..Biri zengin yabancı patronlar,diğeri de yayın ihalesinden gelen paralar..Yayın gelirlerine daha sonraki yazılarımızda bahsedeceğiz..Forma reklam gelirlerinde tepede Manu ve Liverpool var..İki takımda göğüs reklamındaki sponsorları yeni değiştirdiler..Amerikan AIG firması zor duruma düşünce sigorta broker firması AON ile anlaşan Manu yıllık 20 milyon poundtan 4 yıllık yeni bir anlaşma yaptı..Senelik 45-47 milyon tl civarı..Liverpool da uzun yıllardır formasında yer alan Carlsberg yerine bu sezon İngiliz finansal devi Standard Chartered ile bir anlaşma yapıp yıllık 20 milyon poundu cebine indirdi..Chelsea-Man City-Tottenham gibi takımlar yıllık 10-12 milyon euro gelir kazanırken Arsenal Emirates ile 15 yıllık yaptığı anlaşmadan toplamda 100 milyon pound kazanıyor..


Herkes böyle rakamlarla anlaşma imzalamıyor tabi..Örneğin Fulham yılda sadece 120 bin pound kazanıyor..188Bet firması ile anlaşan 2 takımdan Bolton yıllık 750 bin pound Wigan ise 650 bin pound kazanıyor..




Peki ya bizde durum ne..Resmi olmasa da 4 büyüklerin forma sponsorlarından elde ettiği gelirlere ulaştım..Öncelikle bizim takımlarımızın formalarında göğüs,kol ve sırt reklamları var..2010 yılı değerleri göz önüne alındığında göğüs, kol ve sırt reklam geliri ile tedarikçi marka geliri düşünüldüğünde 4 büyükler içinde formasını en iyi pazarlayan takım Fenerbahçe. Sarı-Lacivertliler göğüs, kol, sırt reklamından yıllık olarak toplam 9 milyon euro kazanıyor..Aynı kalemlerden Galatasaray ise yıllık 7 milyon euro kazanıyor. Formasına henüz sırt reklamı almayan Beşiktaş’ın yıllık geliri ise 4 milyon euro. Trabzonspor ise yıllık 2.1 milyon euro ile 4 büyüklerde en az kazanan takım.**Son şampiyon Bursaspor'un forma reklamı yok,sene başında yıllık 1milyonluk bir teklif yapıldığı ve reddedildiği biliniyor..Anadolu takımlarının da çoğu yıllık 100-200bin dolar kazanıyor..


** Rakamlar net rakamlar olmasa da Epl'e göre kıyaslarsak arada farklar olduğu ortada..Manu yıllık 20 milyon pound kazanırken belki biraz abartı olsa da neredeyse tüm Süper Lig takımlarının yıllık geliri anca Manu'nun kazandığı rakamlara ulaşıyor..

Hiç yorum yok:

Eskilerden

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...