11 Ocak 2011 Salı

Sporda şiddet yasası..

Haberiniz vardır belki,sporda şiddet ve düzensizliğin önlenmesine dair kanun tasarısı TBMM Başkanlığına sunuldu.Kısaca dikkat çeken bazı noktalara bakalım istedim..

Maç biletleri elektronik sistemde oluşturulacak; kişinin adının, soyadının, kimlik numarasının ve fotoğrafının yer aldığı elektronik kart yapılacak.Bilet satışları ancak bu elektronik kart üzerinden yapılabilecek. Spor müsabakalarına, kişi, ancak adına düzenlenen elektronik kart ile izleyici olarak girebilecek.
Spor alanlarında seyircilerin oturma yerleri numaralandırılacak. Bilet satışları koltuk numarasıyla ilişkilendirilerek yapılacak. Spor alanlarına kapasitenin üzerinde ve biletsiz seyirci alınamayacak. 

Bu elektronik bilet olayı Yunanistan'da uygulanmaya başlamış ve işe yaramış oldukça..Mış diyoruz tabi sonuçta pek bilgimiz yok bu konuda..Seminerde anlatılanlara göre önceden gidip kartı alacağız,tahmini olarak 5 tl falan olacak bu kart ve takımımızın renklerinden oluşacak..Kartı alırken fotomuz çekilip bu karta yüklencek..Daha sonra maça gideceğimiz zaman parayı verip bileti almak istediğimizde bu karta gerekli girişler yapılacak,bildiğin akbil vs modu yani..Elde bilet olsun istedik misal o da olacak,ama gerekli bilgiler bu karta gene yüklenecek..Stada girişte turnikelerden geçerken kart okununca fotoğrafımız çıkacakmış..Böylelikle başkasının biletiyle girme olayı tarihe karışacak..Kombinelerde durum ne olacak onu merak ettim,örneğin maça gidemicem kombinemi babama verdim ve o gitti yerime..Bu durum şimdiki sistemde müsaitken anlatılan sistemde pek mümkün görünmüyor..Ya da ayrı bir düzenleme yapılacaktır..Genelde pek uymasak da artık herkes bilet üzerinde yazan yere oturacakmış..Eskiden polisin yaptırım gücü yoktu,artık var..Stad dışına alma yetkileri olacak..Taraftar grupları için bir düzenleme gerekebilir,örneğin belli bloklar sırf gruplara ayrılır ve o bloklara grup üyeleri vs girebilir sadece..Bir fikir tabi bu..

Futbolda en üst profesyonel lig ve bir altındaki ligde bulunan kulüplerin müsabakalarının yapıldığı spor alanlarında; diğer spor branşlarında ise uluslararası spor müsabakalarının yapıldığı spor alanlarında, ev sahibi ve misafir takım için ayrı ayrı olmak ve gerektiğinde kullanılmak üzere azami 20 kişi kapasiteli en az iki bekletme odası oluşturulacak. Genel kolluk görevlileri ile özel güvenlik görevlilerinin kullanımına açık tutulacak güvenlik kameraları ve anons sistemlerinin yönetildiği yeteri kadar kontrol odası da oluşturulması zorunlu olacak. Kontrol odasında federasyon ve spor kulübü temsilcileri de bulunacak.

Kamera sistemi yeniden kurulcak anladığım kadarıyla,daha modern kameralar kullanılacak..Görüntü kalitesi ve zoom sayısı fazla olan cihazların kullanılmasıyla daha kolay tespitler yapılabilir..Tek bir kişinin 90dakika boyunca gözetlenebileceği bir sistem..Maçlarda özellikle sahaya yabancı madde atanlar için güzel bir gelişme,tespiti kolay olur..


Spor alanlarına; ruhsatlı dahi olsa ateşli silahlar ile bulundurulması yasak olan diğer silahlar, bulundurulması yasak olmamakla birlikte kesici, ezici, bereleyici veya delici aletler ile patlayıcı, parlayıcı, yanıcı veya yakıcı maddelerin sokulması yasak olacak.
Genel kolluk görevlileri ile bunların gözetiminde olmak üzere özel güvenlik görevlileri, spor alanına girişte izleyicilerin üstünü ve eşyasını teknik cihazlarla ve gerektiğinde el ile kontrol edebilecek ve arayabilecek. Spor müsabakası öncesinde, esnasında ve sonrasında, spor alanının çevresinde taraftarların üzeri ve eşyası aranabilecek.
Kesici, ezici, bereleyici veya delici aletler ile patlayıcı, parlayıcı, yanıcı veya yakıcı maddeleri spor alanlarına sokan kişi 3 aydan 1 yıla kadar hapis; müsabaka düzenini bozabilecek veya çevreyi kirletebilecek nitelikte her türlü maddeyi sokan kişi ise 20 günden az olmamak üzere adli para cezasına mahkum edilecek. Bu alet veya maddeleri seyircilere vermek amacıyla spor alanına sokan veya spor alanında seyircilere temin eden kişi 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.
Bu alet veya maddeleri spor alanında kullanan kişi, bu nedenle maç düzeninin bozulması halinde, suçu daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına mahkum edilecek.


Yasa yürürlüğe girerse ilk zamanlarda en çok kurban bu maddelerden çıkacak gibi..Meşaleye gene hasret kalacağız gibi..

Taraftarların grup halinde veya münferiden belirli bir kişiyi hedef veya muhatap alıp almadığına bakılmaksızın, kişilerin rencide olmasını sağlayacak tarzda aleni olarak söz ve davranışlarda bulunmaları halinde şikayet şartı aranmaksızın, bu kişiler hakkında 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezasına hükmolunacak.
Spor alanlarında veya çevresinde toplum kesimlerini din, dil, ırk, etnik köken veya mezhep farkı gözeterek tahkir edici söz ve davranışlarda bulunan kişi 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.


Irkçılık konusundaki maddeye katılıyorum..İnsanlık dışı bence ırçkı söylemler ve bunların cezasız kalmaması lazım..Küfüre gelince..Allah aşkına aramızda küfür etmeyen mi yok..Ağızlar alışmış bir kere..Toplu küfür ettik mi yandık artık..Hemen ceza..Saçma olmuş bu madde..Küfürün fazla olmasını bizde istemeyiz,ama küfür bu ülkenin gerçeği,yasaklarla bunu çözemezsiniz..Bu bildiğin faşitlik..En azından nasıl olacak bilmiyorum ama bir söylem sınırı olmalı..Misal 2dk mevzusu var küfürlü tezahuratlarda..2dakika sürerse ceza vs..Bu da yanlış..1.50de kesersin küfürü olur biter..Bunun yerine toplam zaman tutulmalı,ciddi ciddi not edilmeli..

Spor müsabakalarını seyirden yasaklanan kişi, yasaklama kararının sebebini oluşturan fiilin işlendiği müsabakanın tarafı olan ve taraftarı olduğu takımın katıldığı spor müsabakalarının yapılacağı gün, müsabakanın başlangıç saatinde ve bundan bir saat sonra bulunduğu yere en yakın genel kolluk birimine başvurmak zorunda olacak.
Spor müsabakalarını seyirden yasaklanan kişi, taraftarı bulunduğu kulübün veya A Milli Takım’ın yurtdışında katıldığı müsabakalara gitmesini engellemeye yönelik olarak, kendisi veya altsoyu veya üstsoyu veya eşi veya kardeşlerinden birisinin tedavi, eğitim, öğrenim, ticaret, bilimsel araştırma veya bir kamusal görevi nedeniyle yurtdışına çıkmak zorunda bulunduğu haller hariç olmak üzere, pasaportunu ve ilgili seyahat belgesini müsabakanın beş gün öncesinde en yakın genel kolluk birimine teslim edecek.
Bunlara aykırı hareket eden kişi, 250 günden az olmamak üzere adli para cezasıyla cezalandırılacak.


İngiltere örnek model alınmış belli..Bu maddeler de doğru bence..

2 yorum:

Onur Kalender dedi ki...

Hepsini geçtim, benim yerimde oturan polisi kim kaldıracak?
Önceki sezon ilk yarının neredeyse tamamında 3 kombinemin 2 tanesinde polis oturdu ve bir güzel maçı izledi...

dr imperius dedi ki...

Evet böyle bir sorun da var..Polisin tribünde olmaması gerekir..Koridorda bekleyip olay çıkarsa müdahale etmesi lazım,yoksa dediğiniz gibi koltuk işgali çok oluyor..

Eskilerden

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...